FTP Training met vermogensmeter

Wielrennen & je FTP verbeteren

Een FTP-test is een eenvoudige manier oom je huidige prestatieniveau te bepalen.

FTP is de gouden standaard voor fietsprestaties en is nuttig bij alle soorten evenementen, van sprint triatlons tot multi-etappe wedstrijden zoals de Tour De France.

Als je je eigen FTP kent, kun je je vorderingen bijhouden, je ritten analyseren en nauwkeurige pacingstrategieën bepalen voor je belangrijkste evenementen. De term FTP staat voor Functional Threshold Power en het is een maat voor het beste gemiddelde vermogen dat je gedurende 1 uur kunt volhouden in een tijdritscenario.

In deze blog zal ik je laten zien hoe je je eigen FTP kunt meten, met behulp van eenvoudig te begrijpen termen.

Welke apparatuur heb je nodig om FTP te testen?

In wezen heb je gewoon een fiets nodig met een soort vermogensmeter. Een vermogensmeter meet hoe hard en snel je trapt en geeft je een getal in Watt.

Er zijn verschillende soorten fietsvermogensmeters die je aan je fiets kunt bevestigen, voorbeelden zijn SRM, Stages en Garmin.

Als je er geen hebt (ze kunnen duur zijn) kun je overwegen een statische fitnessfiets te gebruiken die het vermogen meet, zoals de WattBike.

Een andere optie is om je eigen fiets te monteren op een indoor trainer die vermogen meet, zoals de Tacx Bushido Smart of de CycleOps Magnus Trainer.

Als je indoor trainer geen vermogen meet, kun je gebruik maken van een aantal apps of online software die het vermogen inschat aan de hand van de snelheid van het vliegwiel van de trainer.

Het enige wat je nodig hebt, is een manier om je indoor fietstrainer te verbinden met een telefoon, tablet of computer.

Welke methode je ook kiest, hoe nauwkeuriger en herhaalbaar je vermogensmeter is, hoe beter. Op de fiets gemonteerde vermogensmeters en statische fietsen zijn over het algemeen nauwkeuriger dan op een indoor-trainer gebaseerde vermogensmetingen.

Hoe meet je precies je FTP?

Benieuwd naar hoe je precies je FTP uitrekent? Dit kan gemakkelijk via een 20-minuten test. Die kun je zelf uitvoeren. Buiten op de fiets of op de indoor training. Lees hier meer over het uitvoeren van een FTP-test.