Het beste wielershirt

Wielershirt koopgids: Hoe kies je het beste wielershirt?

Draag wat je leuk vindt als je gaat fietsen, tenzij je van plan bent om je dit voorjaar in het zweet te werken – overweeg een specifiek wielershirt.  Hier lees je waar je op moet letten bij het kopen van fietskleding!

Harde wind tijdens het fietsen
Harde wind tijdens het fietsen

Overwin de wind

Wind is de vijand – of vriend – van prestaties, toch denken nog verrassend weinig van ons dat een fietsshirt een van de meest effectieve manieren is om luchtweerstand te verminderen.  Vermijd open shirts en los materiaal dat flappert in de wind. Als je op zoek bent naar een knallende prestatie, ga dan voor een strak aero shirt. Deze professionele fit is perfect wanneer je tegen de wind in scheurt.

Wees comfortabel in je lichaam

Als je weer op de fiets stapt om fit te blijven, gewicht te verliezen of voor plezier, is het belangrijk dat je lichaam zich comfortabel voelt. Het is natuurlijk niet verplicht om een super strak wielershirt te kopen. Veel budget aanbieders hebben lossere en gemakkelijke pasvormen in het assortiment.  Kies voor een strak wielershirt wanneer je hier ready voor bent. Of ga voor een tussenoplossing. Zoals het Acelera wielershirt. Met een professionele pasvorm en toch een comfortabele fit.

Kies je perfecte stof

Voor sommige fietsers is old-school wol nog steeds de favoriet – het presteert anders dan synthetisch materiaal, biedt UV-bescherming, en je kleding ruikt minder erg als bij synthetische fietskleding.

De twee meest gangbare stoffen voor wielershirts zijn synthetisch en wol, ze zijn beide goed om verschillende redenen.  Synthetisch materiaal beschermt je tegen kille wind, oververhitting van je lichaam en het voert vocht van je huid af.

Wat past er in je wielershirt?

Het is altijd handig om tijdens een fietstocht reservetubes, multitools en een reperatiesetje bij je te hebben. Sommige fietsers bewaren dit in hun wielershirt. Onze tip is om dit gewoon lekker in een klein tasje onder je zadel te stoppen. 🙂 Wat neem je dan wel in je wielershirt? Denk aan je telefoon, sleutels en een energybar. Lees hier meer over de mooiste wielershirts.

Wielershirt met handige zakken
Wielershirt met handige zakken

Handige zakken in je fietsshirt

Goede wielershirt hebben vaak handige zakken op de achterkant. Zo kan je je spullen – telefoon, sleutels etc. – gemakkelijk kwijt. De beste fietsshirts hebben zakken met een klein ritsje, en zijn groot genoeg maar niet té groot. Het Acelera wielershirt heeft een verborgen zakje met rits waarin je gemakkelijk je sleutels kun bewaren. Daarnaast zorgen de drie zakjes op de achterkant ervoor dat je spullen tegen je aan blijven zitten tijdens het fietsen.

Stijl doet er niet toe – of toch wel?

Kleren maken de man en dat geldt ook op de fiets! Als je tijd en geld hebt geïnvesteerd in jouw racefiets of gravelbike, dan verdien je ook een goede outfit. Kies een stijl die bij je past. Maar verlies je niet in over-priced wielrenkleding met nauwelijks een technisch voordeel.