Beste Wielerkleding voor beginners

De beste wielerkleding voor beginners

Je hebt meer nodig dan een goede fiets om te beginnen op een racefiets of mountainbike. Met de juiste fietskleding fiets je een stuk comfortabeler. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het meest essentiële onderdeel van je fietsoutfit: de fietshelm! Maar hoe kies je uit al die mogelijkheden?

Fietsen met een fietshelm is een kwestie van gezond verstand. Maar ook een fietsbroek en goede fietshandschoenen kunnen je rit een stuk aangenamer maken. Dit is iets waar weinig beginners bij stilstaan.

Toch kunnen deze ogenschijnlijk kleine dingen een wereld van verschil maken op je fiets. Maar waar moet je op letten als je voor het eerst fietskleding koopt, en welke dingen heb je nodig? Hoe kun je zien of een product goed is of niet? We lopen alle belangrijke overwegingen met u door.

Fietshelm: de basis voor veiligheid

Een goede fietshelm is een essentieel onderdeel van een fietsuitrusting. Gelukkig beseffen fabrikanten dat ook en hebben ze een breed gamma kleurrijke fietshelmen ontworpen die passen bij verschillende wielerkleding.

Maar wat is belangrijk om op te letten bij de aankoop van een fietshelm? Ten eerste moet je weten wat voor soort fiets je gaat gebruiken. Er zijn verschillende fietshelmen die geschikt zijn voor verschillende fietsdisciplines. Zo zijn er racefietshelmen, mtb helmen, downhill helmen en speed pedelec helmen.

Elk type fietshelm is veilig en het is geen probleem om verschillende fietshelmen te gebruiken voor verschillende fietsdisciplines. Het is niet nodig om meerdere fietshelmen aan te schaffen als je verschillende fietsdisciplines beoefent. Hoewel… de enige uitzondering is waarschijnlijk de integraalhelm, die niet het beste idee is om op een racefiets of e-bike te dragen.

Fietshelm van goede kwaliteit

Een fietshelm voor elk budget

Zodra je je fietsdiscipline(s) kent, kan de echte zoektocht beginnen. Vaak heb je een algemeen budget in gedachten en kan je beginnen kijken naar helmen rond dat prijspunt. Als vuistregel geldt: hoe prijziger de helm, hoe lichter hij is en hoe beter hij ventileert.

Duurdere helmen bieden over het algemeen ook een betere bescherming. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat goedkopere helmen niet voldoende veiligheid bieden. Al onze helmen zijn goedgekeurd volgens de Europese normen en voorschriften en worden als veilig beschouwd. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak wat je uiteindelijk kiest.

Het is erg belangrijk dat de helm je hoofd goed bedekt. Je kunt de juiste helmmaat vinden door je hoofdomtrek te meten. De maat in centimeters is je helmmaat. We hebben deze cm-maat onder elke helm gezet om te laten zien welke helmmaat het beste bij jou past. Zo weet je zeker dat een helm past.

Het is goed om een helm op je hoofd te voelen, maar hij mag niet te strak zitten. Dat garandeert hoofdpijn na de rit. Een helm die te los zit is ook niet goed. Naast dat het vervelend is tijdens het fietsen, is het ook onveilig. In het geval dat je de helm echt nodig hebt om je te beschermen, kan hij van je hoofd glijden en niet de bescherming bieden die je nodig hebt.

Een handige truc is om de helm te verstellen met het verstelknopje (als je helm er een heeft) en iets naar voren te buigen. De helm moet nog steeds op je hoofd blijven zitten. Als hij meteen afzakt, zit hij te los.

Een fietsbril tegen wind, regen, zon én insecten

Een fietsbril is een echte must. Een goede fietsbril beschermt je niet alleen tegen de zon, maar houdt ook insecten, wind en vuil buiten. Zo bent u altijd verzekerd van het beste zicht.

Fietsbrillen zijn er in alle soorten en maten, en bijbehorende prijzen. Tussen de goedkoopste en de duurste fietsbril zit een flink prijsverschil. Maakt dat de duurdere keuze veel beter? Natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat een goedkopere bril niet goed genoeg voor je is.

Fietsbril met verwisselbare lenzen

De lenzen maken de fietsbril

De oorzaak van deze sterk uiteenlopende prijzen is het glas. Die zijn er in verschillende tinten en uitvoeringen. Een recente ontwikkeling zijn fotochromische glazen.

Deze lenzen passen zich automatisch aan de weersomstandigheden aan. Is het zonnig? Dan wordt de lens donkerder, en als het bewolkt wordt, wordt de lens weer lichter. Hierdoor heb je niet langer meerdere lenzen nodig en kun je het hele jaar door één enkele lens gebruiken. Deze technologie is echter duur en zal de prijs behoorlijk opdrijven.

Lenzen verwisselen

Veel fietsbrillen worden geleverd met meerdere lenzen. Bijvoorbeeld: een donkere lens voor zonnig weer, een gele lens voor bewolkt weer, en een transparante lens voor fietsen in echt slecht weer. Dat is handig als je niet te veel wilt betalen, maar ook graag fietst als het weer wat slechter is.

Welk montuur of model fietsbril het beste bij u past, hangt af van de vorm van uw hoofd. Niet elke fietsbril zal iedereen meteen passen. De meeste fietsbrillen kunnen worden aangepast door de neusstukken iets te buigen. Uiteindelijk is het het beste om uit te proberen welke bril het beste bij u past.

Zorg ervoor dat uw fietsbril goed blijft zitten om te voorkomen dat hij bij de minste hobbel in het wegdek van uw neus glijdt.

Wielershirts en basislagen

Fietsen zorgt er onvermijdelijk voor dat u het warm krijgt, zelfs als het buiten koud is. Om de warmte kwijt te raken, begint je lichaam te zweten. Maar dat moet ook ergens heen. Om die reden is het dragen van een katoenen trui niet ideaal tijdens het fietsen. Sterker nog: je trui wordt kletsnat en droogt niet gemakkelijk meer op.

Het gevolg: je jersey gaat klam aanvoelen. Je koelt af omdat de jersey een strak laagje om je huid vormt. De wind die het fietsen veroorzaakt, maakt het alleen maar kouder en minder comfortabel.

Een basislaag houdt je warm en koel!

Je kunt deze kou voorkomen door een goede wielertrui en basislaag te dragen. Een basislaag voorkomt dat transpiratie op je huid blijft zitten, maar zorgt ervoor dat het wordt opgenomen door de buitenste laag van de basislaag. Daar kan je zweet verdampen – zonder dat je het koud krijgt.

U kunt een basislaag zowel op warme als op koude dagen dragen. Bij koud weer fungeert de basislaag als isolatielaag en wordt transpiratievocht afgevoerd, zodat u het niet koud krijgt.

Bij warm weer houdt een basislaag u koel. Door transpiratie af te voeren, creëert het een verkoelend effect. Het houdt je lichaamstemperatuur op peil en zorgt ervoor dat je niet afkoelt door de wind tijdens een rit.

Een functionele wielertrui

Over de basislaag moet u een ademende wielertrui of fietsjack dragen. Een jersey is speciaal ontworpen voor het fietsen. Er is een groot verschil tussen een wielertrui en een gewone sporttrui.

Een wielertrui heeft een andere pasvorm dan andere truien, ontworpen voor de rijpositie. Het heeft ook een rits die u kunt gebruiken om het ademend vermogen te vergroten. De grote achterzakken zijn ideaal om sportvoeding, een fietsjack of regenjack mee te nemen.

Wielershirts met verschillende pasvormen

Let bij de aanschaf van een jersey en ondershirt wel op de pasvorm. Een ondershirt moet een voldoende strakke pasvorm hebben om goed te kunnen presteren. Ook uw wielertrui moet een goede pasvorm hebben. Er zijn drie soorten pasvormen: Aero, Regular, en Comfort.

Ieder wielertruitje heeft zijn eigen functionaliteit, variërend van een aerodynamische racer tot een waterdichte voorjaarstrui.
Elk wielertruitje heeft zijn eigen functionaliteit, variërend van een aerodynamische racer tot een waterdichte voorjaarstrui.
De meest voorkomende pasvormen voor racefietsers zijn aero en regular fit jerseys. Bij mountainbikers is een comfort fit gebruikelijker. Verder is het de moeite waard te letten op de zakken van de jersey. Als ze voorzien zijn van een rits, kunt u er kleine waardevolle spullen in opbergen, zoals een telefoon, sleutels, sieraden, enzovoort.

De juiste maat wielershirts kiezen

Windjacks en regenjacks om de kou buiten te houden

Wat ook niet mag ontbreken in uw fietsgarderobe is een regenjack. Een windjack is ideaal bij harde wind, als het weer plotseling omslaat, of als er onverwachts regen valt. Ook in deze omstandigheden is een windjack ideaal.

Een windjack kan worden opgevouwen tot een klein pakketje, zodat u het kunt opbergen in de achterzak van uw fietstrui. Een windjack is ook ideaal om warm te blijven tijdens een vroege start van de wedstrijd. Zodra je een beetje opgewarmd bent of de zon begint te schijnen, kun je het gewoon in je achterzak stoppen.

Let wel op dat je niet een te groot windjack koopt. Een in de wind wapperend jack is verre van ideaal. Zegt het weerbericht regen? Dan is een regenjack met getapete naden noodzakelijk.

Goede wielerbroek met zeem

Een fietsbroek met zeem is net zo belangrijk als een goed fietszadel. Een fietsbroek of bibshort is een belangrijk onderdeel van je fietsoutfit. Er zijn verschillende fietsbroeken voor mannen en vrouwen.

De zeem in deze shorts heeft een verschillende vorm. Vrouwen en mannen hebben een verschillend bekken, waaraan de zeem is aangepast. Het vrouwelijk bekken is iets meer naar buiten gedraaid. Als gevolg daarvan is de zeem bij vrouwen achter breder dan bij mannen. Vrouwen hebben ook bredere zitbotten.

Met een goede zeem ga je veel langer mee op de fiets. Er zijn ook verschillende diktes als het op zemen aankomt. Dit is heel persoonlijk en hangt af van de hardheid van je zadel. Is je zadel relatief zacht? Dan is een dunnere zeem het beste. Heb je een hard zadel, dan is een dikke zeem vaak de juiste keuze.

Waarom dit verschil in dikte? Als je zadel zacht is, en je zeem is dik, dan wordt het effect van je zachte zadel verminderd door je zeem. Hierdoor neemt de pijn in de zitbotjes juist toe.

Een hard zadel in combinatie met een dikke zeem werkt beter. Je ‘zakt’ in de zeem, maar het harde zadel voorkomt dat je te diep wegzakt. Een hard zadel met een dunne zeem is ook mogelijk, maar dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Experimenteer met het type zeem dat voor jou comfortabel is.

Fietsschoenen maken je outfit af

Welke fietsschoenen je nodig hebt, hangt af van je pedalen. Heb je racefiets- of mountainbikepedalen? En als u een mountainbike heeft, heeft u dan SPD pedalen of platte pedalen? Bepaal eerst welke pedalen u nodig hebt voordat u op zoek gaat naar fietsschoenen. Zo kunt u gerichter zoeken.

Inklikpedalen zijn er in veel verschillende soorten.
Inklippedalen zijn er in veel verschillende soorten.
Racefietsschoenen hebben drie gaten in een driehoek onder de zool. Deze zijn geschikt voor SPD-SL schoenplaatjes. Mountainbikepedalen hebben twee gaatjes naast elkaar. Dit is voor een ‘gewoon’ SPD pedaal. Flatpedalen hebben geen schoenplaatjes nodig en u kunt kiezen uit onze Five Ten collectie.

De zool maakt de schoen

Bij het uitzoeken van fietsschoenen is de zool essentieel voor de rijeigenschappen. De instapmodellen hebben vaak een nylon zool. Hoe duurder een fietsschoen is, hoe meer carbon er in de zool verwerkt is. De duurste modellen hebben zelfs een volledige carbon zool.

Een carbon zool maakt een fietsschoen veel lichter, maar vooral ook veel stijver. Dit voorkomt dat de zool doorbuigt wanneer je kracht op de pedalen zet. Dit is geweldig voor krachtpatsers. Toch heeft het ook zijn nadelen.

Zo zal een carbon zool minder comfortabel rijden. Zeker voor beginnende fietsers kan dat wennen zijn. In dat geval is een mix tussen nylon en carbon je beste gok. Zo heb je het beste van twee werelden.

Als je een fietsschoen draagt, moet hij van meet af aan goed passen. Een drukpunt in een schoen betekent dat je hem niet moet kopen. Als het nu zo aanvoelt, zal het er tijdens het fietsen niet beter op worden.

Fietsschoenen in de juiste maat

Het is belangrijk dat u de juiste breedte en lengte van de schoen kiest om comfortabel te fietsen. Als u uw schoen draagt, hebt u wat extra ruimte nodig voor uw tenen. Dit moet ongeveer 0,5 tot 1 centimeter zijn. Dit is natuurlijk persoonlijk, maar ik zou niet voor meer of minder ruimte gaan.

Een goede test is om op je tenen te gaan staan als je de schoenen draagt. Als je tenen de voorkant raken, zijn de schoenen een tikkeltje te klein. Glijdt u in de schoenen? Dan zijn ze te groot. De wijdte is persoonlijke voorkeur, deze moet gewoon comfortabel aanvoelen.

Niet te ruim en niet te krap. Als je aan het fietsen bent en je lichaam warmt op, zetten je voeten iets uit. Daardoor zal een te krappe schoen oncomfortabel smal worden. Om u een handje te helpen, kunt u ons maatadvies voor fietsschoenen proberen. Zo vergroot u de kans dat u bij de eerste poging de juiste maat kiest.

Complete fietsoutfit

Wielerkleding voor beginners: je fietsoutfit is compleet!

We hebben alle basisprincipes behandeld, je wieleroutfit zou nu compleet moeten zijn. Twijfel je nog, of heb je liever extra advies? Bekijk hier de beste geselecteerde outfits.