Fietsende vrouwen

Wat te dragen bij het fietsen – Damesfietskleding

Of je nu een doorgewinterde professional bent of een enthousiaste amateur, fietsen kan soms een intimiderende sport zijn voor vrouwen. Bovendien is het maar al te frustrerend om materiaal te vinden dat goed past en speciaal ontworpen is voor vrouwen. Zelfs nu de aandacht en interesse in vrouwenwielrennen toeneemt – denk aan de recente uitbreiding van de Tour de France Femmes – zijn de verschillen in salaris voor professionele vrouwelijke wielrensters nog steeds groot. (De Tourwinnaar bij de mannen krijgt €500.000 terwijl de vrouwenkampioen slechts €50.000 krijgt).

In de kledingwereld zijn wielermerken en technische kledinginnovatie nog steeds sterk gericht op prestaties van mannen. Maar eindelijk omarmt de wielerwereld vrouwen en creëert een hausse aan op vrouwen gerichte kleding die de look, het gevoel en het prestatieaspect van dameskleding een nieuwe vorm geeft. In combinatie met een gelijktijdige verschuiving in de fietscultuur, waarin merken erkennen dat het een verstandige keuze is om kleding en uitrusting te bieden voor alledaagse recreanten (en niet alleen voor topsporters), zijn er nu meer opties dan ooit als het gaat om het aankleden voor een rit.

Wat is de basis fietsset die je nodig hebt?

Als fietsen nieuw voor je is en je je afvraagt wat je op de fiets moet aantrekken, volgt hier een overzicht van de basisuitrusting.

Aan de onderkant kun je kiezen uit een gewatteerde taillebroek of een koersbroek (die met bretels om ze omhoog te houden). Je kunt een gewone korte broek dragen, maar we raden je aan om een fietsspecifieke zeemshort te kopen.

Bovenop kun je kiezen voor een gewoon zweetafvoerend sportshirt of een fietsspecifiek shirt. Fietsspecifieke shirts zijn langer aan de achterkant om te voorkomen dat ze omhoog komen en je blote huid blootstellen. Ze hebben ook ingebouwde zakken om alles wat je tijdens het fietsen nodig hebt binnen handbereik te houden. Ze zijn zo gemaakt dat ze nauwsluitend zijn om wrijving te verminderen en de aerodynamica te verbeteren.

Extra’s

Het is een goed idee om een winddichte jas en handschoenen mee te nemen voor de gevoelstemperatuur op de fiets. Afhankelijk van het weer en het klimaat waarin je fietst, kunnen extra spullen zoals een waterdicht jack, overschoenen om je schoenen te bedekken, arm- en beenwarmers ook handig zijn, maar ze zijn niet essentieel als je net begint. Tot slot, afhankelijk van of je platte pedalen of clip-ins gebruikt, heb je sportschoenen of fietsschoenplaatjes nodig.

Dit is het overzicht, lees verder voor een meer gedetailleerd overzicht van welke uitrusting je precies nodig hebt.

Wat maakt damesfietskleding anders dan herenfietskleding?

Wielerkleding is verschillend voor mannen en vrouwen. We hebben het hier niet alleen over kleurstellingen met meisjes in roze en jongens in blauwe shirts. Het komt meer neer op het technische ontwerp van de kleding, specifiek voor de verschillen in mannelijke en vrouwelijke anatomie. In het verleden werden vrouwen gedwongen om wielerkleding voor mannen te dragen omdat ze geen andere opties hadden. Wielerkleding voor vrouwen bestond niet. Kittie Knox, een van de eerste pleitbezorgers van vrouwelijke fietsers, doorbrak de Victoriaanse dresscode-idealen voor vrouwen door in een mannenbroek te fietsen – veel praktischer dan een lange rok! Tegenwoordig hebben merken sekse-specifieke assortimenten ontwikkeld die verschillen op vijf belangrijke gebieden:

  • Snit
  • Lengte
  • Maat
  • Vulling
  • Korte bretels

Snit

Damesshirts hebben een meer gebogen vorm, een bredere borst en een smallere taille dan die van mannen. Ook damesshorts hebben smallere taillebanden die vanaf de heup naar boven toe smaller worden.

Lengte

Dames fietsshorts zijn meestal iets korter bij de dijen dan die van mannen, maar dit kan variëren afhankelijk van het model en de serie.

Maat

Damesmaten vallen meestal kleiner uit dan herenmaten. Maten kunnen echter per merk verschillen, dus het is altijd een goed idee om je eigen lichaamsmaten te nemen en die te vergelijken met de merkspecifieke maattabel.

Padding

De vorm en stijl van de padding is het belangrijkste verschil tussen dames- en herenshorts. Botweg gezegd hebben mannen en vrouwen een heel verschillende anatomie van de genitaliën. De verschillende zeemkussentjes zijn ontworpen om de druk af te leiden van de specifieke gevoelige zones. Zeepkussentjes voor vrouwen zijn breder voor hun bredere zitbotten, korter in lengte, zonder middenkanaal en met een dikker gevoerd gedeelte.

Bibshorts Bretels

Zowel mannen als vrouwen kunnen een koersbroek dragen, hoewel het traditionele ontwerp met recht naar beneden lopende bretels ongemak veroorzaakte bij de vrouwelijke anatomie, waardoor meer vrouwen kozen voor de stijl zonder bretels.

Nu hebben fietskledingmerken echter koersbroeken ontworpen met bretels die passen bij de vorm van een vrouwelijke borstkas.

Naar welke pasvorm moet ik streven?

Racefietsen

Fietskleding voor de racefiets hoort strak te zitten. Het gaat erom dat de kleding strak genoeg zit om te voorkomen dat het zeem of het shirt verschuift of beweegt, terwijl het toch comfortabel en niet te strak zit. Wielerkleding voor op de weg is meestal gemaakt van een elastische, vaak lyrca, stof die ontworpen is om je lichaam te omhelzen en mee te rekken als je beweegt.

Mountainbiken

Mountainbikekleding heeft meestal een lossere pasvorm omdat aerodynamica minder belangrijk is. Maar tegelijkertijd wil je geen kleding die zo los zit dat je ergens aan kunt blijven haken tijdens het fietsen. Mountainbikers bewegen voortdurend op en neer in het zadel, dus kleding die met je lichaam meebeweegt en zweet afvoert is essentieel. Veel mountainbikers dragen een lossere korte broek over hun getailleerde zeem.

Waarom is het belangrijk om een outfit speciaal voor vrouwen te gebruiken?

De juiste fietskleding die goed past en comfortabel is, kan je fietservaring maken of breken. Fietsen in een jersey van het juiste zweetafvoerende materiaal dat je goed past – waarbij je je geen zorgen hoeft te maken dat het omhoog komt of ergens aan blijft haken en met zakken voor gemakkelijke toegang tot snacks en uitrusting – zorgt ervoor dat je meer van de rit kunt genieten.

Vanuit prestatieoogpunt zorgt de juiste uitrusting voor een soepelere, meer aerodynamische rit. Een verkeerde fietsuitrusting brengt niet alleen je prestaties in gevaar, maar ook je gezondheid. Een slecht passend zeem kan schuurplekken, zadelpijn en in ernstige gevallen zenuwschade veroorzaken – niet iets wat iemand beneden wil. Probeer verschillende vormen en stijlen uit om te zien wat voor jou werkt en investeer in het beschermen van je lichaam tegen zweet en wrijving.

Hoe zit het met vrouwspecifieke fietsen, zadels en helmen?

Vroeger hadden damesfietsen een laag, step-thru frame zodat ze gemakkelijk konden op- en afstappen terwijl ze lange rokken en jurken droegen. Later brachten fietsfabrikanten damesfietsen op de markt die in feite hetzelfde waren als herenfietsen, alleen kleiner en in “meisjesachtige” kleuren.

Tegenwoordig hebben sommige bedrijven zich ingespannen om fietsen te ontwerpen die passen bij de gemiddelde vrouwelijke anatomie. Over het algemeen zijn vrouwen korter, met kleinere torso’s en handen en smallere schouders. Fietsen die speciaal voor vrouwen zijn ontworpen, houden hier rekening mee met kleinere frames, een kortere bovenbuis, smaller stuur, vrouwelijke zadels, kortere crankarmen, stuurpen en remhendelbereik.

One Size Does Not Fit All

Hoewel deze aanpassingen nuttig kunnen zijn voor sommige vrouwen, heeft het enige echte verschil tussen mannen- en vrouwenfietsen te maken met de maat en pasvorm. In werkelijkheid zijn alle fietsen unisex en kunnen ze worden aangepast aan de anatomie van de persoon in kwestie. Het onderscheid dat wordt gemaakt door bedrijven die mannen- versus vrouwenfietsen verkopen, is gebaseerd op een gemiddelde of generalisatie van de geslachtsspecifieke anatomie. Deze passen niet iedereen.

Als je een vrouw bent met langere armen dan gemiddeld, zou je kunnen ruilen voor een langere steel. Ook als je schouders breder zijn, kun je kiezen voor een breder stuur. Dit zijn allemaal aanpassingen die aan elke fiets kunnen worden gedaan, of het nu een dames-, heren- of unisexmodel is.

Kortom, concentreer je minder op het feit of de fiets op de markt wordt gebracht als dames- of herenmodel en meer op de vraag of de fiets past of kan worden aangepast aan jouw specifieke anatomie.

Zadels

Om dezelfde reden dat paddings ontworpen zijn voor de vrouwelijke anatomie, zijn zadels voor vrouwen dat ook. Vrouwenzadels zijn doorgaans breder dan gewone zadels om plaats te bieden aan bredere zitbotten en meer bekkenrotatie. Ze hebben ook vaak een uitsparing om de druk op zachte weefsels te verlichten. Maar uiteindelijk is het beste zadel het zadel dat het meest comfortabel zit, of het nu vrouwspecifiek is of niet. Bij de meeste fietsenwinkels kun je zadels uitproberen om erachter te komen wat jouw pasvorm is.

Helmen

Although shops sell both women’s and men’s helmet, helmets are actually unisex, and the most important thing is to get the right size for your head. You should fit two fingers under the strap at your chin, which should fit snugly, covering almost half of your forehead.

The better helmets will have a mechanism to tighten it at the back.

Conclusie over damesfietskleding

Het is belangrijk om te onthouden dat genderlabels slechts een leidraad zijn. Niet alle vrouwen hebben dezelfde maat en vorm en hoewel het fantastisch is om te zien dat sommige grote fietskledingmerken vrouwenspecifieke kleding maken, zijn hun ontwerpen uiteindelijk gebaseerd op brede generalisaties over geslachten.

De fietskledinglijnen voor vrouwen zijn een goede plek om te beginnen. Je zult snel zien hoe het damesassortiment verschilt in ontwerp en maatvoering, maar de beste fietskleding is de kleding die goed voelt voor jou en je lichaam. Of het nu mannen- of vrouwenkleding is, geef prioriteit aan comfort en nut en zoek een wielerkleding die bij je maten past. Houd rekening met de fietstocht die je gaat maken en overweeg een goede fietspasvorm, vooral als je langere, intensievere fietstochten gaat maken.

Ontdek de vrouwencollectie van Acelera >>